Hackathon je proces brzog razvoja i dizajna različitih rješenja (softverskih, aplikativnih, društvenih, industrijskih).

Hackathoni se najčešće organiziraju kao događaji trajanja od nekoliko sati do 48 sati. Na kraju hackathona sudionici demonstriraju rješenja koja su postigli u zadanom vremenu.

Odlike hackathona su fokusiran rad na specifičnom problemu uz izraženu suradnju, divergentno razmišljanje, rješavanje problema i timski rad. Suradnjom građana i projektnog tima/volontera pristupilo bi se rješavanju određene problematike u lokalnoj zajednici.

Kroz projekt MORE planirano je organiziranje online hackathona za organizacije civilnog društva, službe civilne zaštite i građane na kojemu će biti predstavljen problem iniciran od strane organizacija civilnog društva.

Organizacije civilnog društva imaju ulogu mentora u Hackathonu i predstavljaju problem koji glasi “Kako u kriznoj situaciji koristiti STEM alate da se na što bolji način pruzi psiholoska i savjetodavna pomoć građanima.” Građani sudjeluju u timovima i razvijaju rješenja za prezentirani problem. Civilna zaštita ima ulogu ocjenjivačkog odbora kojima na kraju građani prezentiraju rješenja koja su osmislili a oni odlučuju koja rješenja imaju smisla i proglašavaju tri pobjednicka rješenja koja se mogu aplicirati u nekoj novoj kriznoj situaciji.

Rezultat Hackathona su minimalno tri konkretna prijedloga na koji način koristiti STEM alate da se pruzi kvalitetna psihološka i savjetodavna pomoć građanima.

Ostale novosti

Mapiranje potreba lokalne zajednice

7 ožujka, 2023

E-mapiranjem želimo obuhvatiti posjetitelje ove platforme s opatijskog područja, ali i šire, te saznati

  • No React!

SAMOFINANCIRANJE KROZ PRIMJENU DRUŠTVENO PODUZETNIČKIH NAČELA: Radionica: Primjeri dobre prakse, Društveno poduzetništvo u svijetu

16 rujna, 2022

Radionica je održana 15.9.2022. u sklopu PE 1.1 Izobrazba o prikupljanju sredstava, modul Samofinanciranje

  • No React!

SAMOFINANCIRANJE KROZ PRIMJENU DRUŠTVENO PODUZETNIČKIH NAČELA: Radionica: Model trostruke bilance, DP Poslovni model

15 rujna, 2022

Radionica je održana 14.9.2022. u sklopu PE 1.1 Izobrazba o prikupljanju sredstava, modul Samofinanciranje

  • No React!